Waarom epoxytechniek bij houtrot in monumentaal erfgoed?

Ook de zwaarste en dikste houten balken zullen niet ‘eeuwig’ hun functie blijven vervullen. Met onze beproefde houtrestauratietechniek met epoxy blijft de oude constructie behouden én veilig. Houtrot kan de constructie van een gebouw ernstig verzwakken en restaureren met epoxytechniek is minder ingrijpend, minder kostbaar en zeker zo sterk.

Monumentale gebouwen zijn vaak opgetrokken rond een constructie van hout. Er ontstaat houtrot door een langdurig hoog houtvochtgehalte als gevolg van lekkages. Ons streven is zoveel mogelijk behoud van gezond monumentaal hout bij muurstijlen, sleutelstukken, korbelen en zelfs hijsbalken waarbij we de constructie weer stabiel maken. Het traject van inspectie naar goedkeuring van de offerte door monumentenzorg verloopt bij Van Lierop dan ook vaak heel voorspoedig. Dit omdat wij als erkend partner ERM- Stichting Erkende Restauratiekwaliteit uitsluitend conform de uitvoeringsrichtlijn houtaantasting werken.

Hoe doen we dit nu precies?
Allereerst verwijderen wij het aangetaste hout en boren wij gaten voor de wapening. Na het inbrengen van de wapeningsstaven brengen we een bekisting aan in de oorspronkelijke vorm van de balken. In de bekisting gieten wij ITOX® – Giethars 100, ofwel een tweecomponenten oplosmiddelvrije epoxyhars die een sterke verbinding aangaat met het gezonde hout. De ingegoten wapeningsstaven die zijn verankerd in het gezonde hout zorgen voor een extra sterke verbinding tussen het bestaande en nieuwe deel. Zodoende kunnen de optredende krachten goed worden overgedragen.

Nieuws

Over ons

Historie

Projecten

Referenties

WKA

Vacatures

Privacyverklaring

Cookies

Brochure

FAQ

Veiligheid en kwaliteit

  • Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven
  • FSC
  • ISO 9001 VCA
  • KOMO
  • Keurmerk Plaagdier Management
  • Stichting Restauratiekwaliteit Monumentenzorg