Waterafstotend maken van gevels door hydrofobering

Waterafstotende gevels door Hydrofobering

Vocht, afkomstig van regen kan worden vermeden of sterk gereduceerd door de gevelwaterafstotend te maken, ook wel hydrofoberen genoemd. Zuidelijk of westelijk georienteerde gevels staan theoretisch bloot aan gemiddeld 40-50 liter regenwater per m2 per jaar. Slagregens veroorzaken een sterke benatting van de gevels. Met een gemiddelde zuurgraad van pH 4,5, erodeert en verzwakt het regenwater op den duur de baksteen en het voegwerk. Regenwater bevat ook zouten, welke op en in de muur terecht komen. Wanneer zouten kristaliseren aan het oppervlak dan geeft dit ontsierende witte vlekken. Wanneer de kristallen direct onder het oppervlak ontstaan "drukken" deze stukjes van het gevelmateriaal.

Hoe werkt hydrofobering

Door het gevelwerk te impregneren met een oligomere van siloxaan oplossing wordt de muur waterafstotend ofwel "hydrofoob". Het geimpregneerde muurwerk blijft nog wel in staat om damp door te laten waardoor de muur kan "ademen". Het kan noodzakelijk zijn om eerst de beschadigde voegen of scheuren te herstellen. Het oppervlak moet schoon zijn waardoor het soms nodig is de gevel eerst te reinigen alvorens het hydrofeermiddel aan te brengen. Reinigen gebeurt eenvoudig met water-onder-druk of een uiterst geavandeerd nat-straal-systeem. Chemische toevoegingen zijn deze en andere door ons gehanteerde methoden nagenoeg uitgebannen,

Bescherming en onderhoud van uw gevel

Door de gevel te hydrofoberen blijft waterindringing van buitenaf achterwege. Hierdoor zullen beduidend minder zouten worden opgelost en afgezet. Na het impregneren van de gevel neemt deze veel minder water op en maakt deze beter bestand tegen zure regen. Door de drogere gevel is de voedingsbodem voor algen en mossen verdwenen. De levensduur van de gevel wordt door hydrofobering aanmerkelijk verlengd.

Hydrofoberen is vakwerk

De kwaliteit van de hydrofobering wordt in hoge mate bepaald door de wijze van aanbrengen en de staat van de ondergrond. Voorafgaand aan het hydrofoberen onderzoekt Van Lierop uitvoerig of de gevel geschikt is voor de behandeling.

Wij informeren u graag verder of u kunt een vrijblijvende inspectie aanvragen om de aard van het vochtprobleem te achterhalen.


Vochtproblemen herkennen

Veiligheid en kwaliteit

  • Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven
  • FSC
  • ISO 9001 VCA
  • KOMO
  • Keurmerk Plaagdier Management

De website www.vanlierop.nl gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.Accepteren Meer informatie