Vogeloverlast in galmborden kerktoren behoort tot het verleden

Ondanks de geplaatste duivenpinnen was er bij de NH Kerktoren te Sprang-Capelle veel overlast van uitwerpselen en kadavers van verschillende vogelsoorten op de galmborden. In samenwerking met de gemeente Waalwijk heeft Van Lierop de galmgaten voorzien van een speciaal gebogen roestvrij staal gaaswerk. Hiermee kunnen de vogels niet meer bij de galmborden (torenzijde) komen. Door de grootte van de mazen, blijft toegang voor vleermuizen wel mogelijk.

De toren is eigendom van de gemeente Waalwijk. Zoals bij veel torens in Nederland is overlast van vogels een probleem. Tijdens de jaarlijkse inspectie van De Houtarts van Van Lierop is melding gemaakt van deze overlast. In het verleden zijn er op de galmborden zo hier en daar wat duivenpinnen (Bird-pins) geplaatst door het kerkbestuur. Verschillende vogels vlogen hier overeen en nestelde zich alsnog op de galmborden. ‘In samenwerking met de gemeente is deze goede en blijvende oplossing in de vorm van gaaswerk toegepast. De vogels kunnen niet meer aan de torenzijde van de galmborden komen en de nestelmogelijkheden zijn ontnomen’, aldus onze Technisch adviseur de heer Gijs Klijmij.

De website www.vanlierop.nl gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.Accepteren Meer informatie