Houtherstel

Al meer dan 60 jaar is Van Lierop een begrip en specialist in houtconservering en houtrestauratie. Ons veld van expertise is werken in monumentale gebouwen. Wij zijn volledig gecertifieerd voor technisch advies en werkzaamheden in uw monumentale pand. Deze gebouwen zijn vaak opgetrokken rond een constructie van hout en na verloop van jaren kunnen zich er lekkages voordoen, als gevolg van het corroderen van dakgoten of het verschuiven van dakpannen. Door een verhoogd vochtgehalte in het hout ontstaat dan houtaantasting. Dit is een ideale voedingsbodem voor houtaantastende insecten en aantasting door zwam op hout en muren. Houtaantastende insecten en zwam verzwakken de houtconstructie. Het houtwerk vervangen ligt voor de hand, maar leidt meestal tot een ingrijpende kostbare reconstructie. 

Epoxytechniek minder ingrijpend en minder kostbaar 

Van Lierop biedt al jarenlang een beproefd alternatief voor vervanging, door het hout te restaureren met epoxytechniek. Deze oplossing is minder ingrijpend, minder kostbaar en zeker zo sterk. Omdat we alleen het aangetaste houtwerk verwijderen zal het nog gezonde monumentale houtwerk maximaal behouden blijven. Voor deze epoxytechnieken kunt u altijd het best een specialist inschakelen.

   

 Herstel met epoxytechnieken                             traditioneel herstel tezamen met epoxytechnieken                                                                                                                                                                       

  

 Naadloos verlijmen van balken

   

 Verschillende hijbalken aangeheeld met epoxy

Waarom Van Lierop inschakelen:

 • Vakkundige inspectie.  
 • Meer dan 60 jaar ervaring met houtherstel en houtrestauratie.
 • Van deskundig advies door vakpersoneel tot complete uitvoering.
 • Volledig gecertificeerd en erkend partner ERM.
 • Duurzame oplossingen en gebruik van hoogwaardige materialen.
 • ​Meerjarige garanties.

Specialistisch onderzoek bij houtconstructies

Eventueel onderzoek met de resistograaf valt onder ‘non-destructief’ onderzoek naar verzwakte houtconstructies. Met deze techniek, is het mogelijk om zwakke plekken te registreren in bijvoorbeeld een balkkopoplegging. Met een lang boortje van kleine diameter wordt in het hout geboord. Tijdens de indringing wordt voortdurend de weerstand gemeten en grafisch vastgelegd op papieren stroken. Op het moment dat er een weerstandsval is, valt deze grafisch af te lezen. Deze onderzoeksmethode is uitermate geschikt in monumenten en is volledig geaccepteerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Werkwijze bij reconstructie hout met beproefde epoxytechnieken

Na onderzoek verwijderen we het aangetaste hout en boren gaten ten behoeve van de wapening. Na het inbrengen van de wapeningsstaven brengen we een bekisting aan in de oorspronkelijke vorm van de balk. De bekisting wordt gevuld met ITOX®–Giethars, een 2-componenten oplosmiddelvrije epoxyhars, die een sterke verbinding aangaat met het gezonde hout. De ingegoten wapeningsstaven die zijn verankerd in het gezonde hout zorgen voor een extra sterke verbinding tussen het bestaande en het nieuwe deel. Er vindt ook een goede overdracht plaats van optredende krachten. Bij Van Lierop geschiedt deze reconstructietechniek onder KOMO-keur en met 10 jaar garantie.

Toepassingsmogelijkheden

 • Balkkoprestauratie.
 • Balkkoprestauratie met zichtbekisting.
 • Constructieve versterking d.m.v. fixatie van houtverbindingen van uiteenlopende aard: spantbeen/balkkop, korbeel/muurstijl, korbeel/trekbalk etc.
 • Herstellen van de draagkracht van gekraakte balken.
 • Het verbeteren van de draagkracht d.m.v. een gewapende verlijming van een nieuwe met een bestaande balk.
 • Modelleren van plaatselijk aangetaste onderdelen en repareren van kleine gebreken in hout met ITOX®-houtreparatiemassa.

Wij informeren u graag verder of vraag een inspectie aan.