Houtrestauratie met behulp van epoxytechniek

Houtherstel met Epoxytechniek

Houtrot kan de constructie van een gebouw ernstig verzwakken en reparatie is noodzakelijk. Houtrot ontstaat als gevolg van een verhoogd vochtgehalte in het hout. Monumentale gebouwen zijn vaak opgetrokken rond een constructie van hout. Als gevolg van het corroderen van dakgoten of het verschuiven van dakpannen ontstaan lekkages. Een langdurig hoog houtvochtvochtgehalte ontstaat houtrot. Een verzwakte constructie door houtrot is gevaarlijk en tijdig handelen is noodzakelijk. Vervangen van het hout s niet altijd nodig. Van Lierop is al meer dan 50 jaar expert in houtherstel aan de hand van Epoxytechniek. 

Monumentaal hout behouden met Epoxytechniek

Bij houtrot repareren denkt men al snel aan het vervangen van het houtwerk. Dit leidt meestal tot een ingrijpende en kostbare reconstructie. Restaureren aan de hand van Epoxytechniek is minder ingrijpend, minder kostbaar en zeker zo sterk. Omdat we alleen het aangetaste houtwerk verwijderen, zal het nog gezonde monumentale houtwerk maximaal behouden blijven. Epoxyhars biedt hierdoor een uitstekende manier om houtrot te repareren.

Werkwijze houtrot repareren

Houtrot repareren begint met grondig onderzoek. Wij streven naar zoveel mogelijk behoud van gezond hout. We beginnen met het verwijderen van het aangetaste hout en boren gaten ten behoeve van de wapening. Na het inbrengen van de wapeningsstaven brengen we een bekisting aan in de oorspronkelijke vorm van de balk. De bekisting wordt gevuld met ITOX® - Giethars 100, een 2-componenten oplosmiddelvrije epoxyhars, die een sterke verbinding aangaat met het gezonde hout. De ingegoten wapeningsstaven die zijn verankerd in het gezonde hout zorgen voor een extra sterke verbinding tussen het bestaande en het nieuwe deel. Zo vindt er een goede overdracht plaats van optredende krachten.

Toepassingen epoxytechniek

 • spantbenen
 • balkkoppen
 • muurstijlen
 • korbelen
 • sleutelstukken
 • muurplaten
 • constructieve balkverlijming
 • constructieve balkverzwaring
 • constructieve scheurherstel
 • constructief herstel gekraakte balken
 • fixaties

KOMO keurmerk

Van Lierop heeft een KOMO keurmerk voor de houtrestauraties. Onze werkzaamheden gaan volgens de richtlijnen van, en staan onder toezicht van de SKH. Op de door ons uitgevoerde houtrestauratie werkzaamheden geven wij 10 jaar garantie. De werkzaamheden van Van Lierop volgen de werkinstructies en procedures welke zijn opgenomen in een ISO9001 en VCA* gecertificeerd kwaliteitssysteem.

Wij informeren u graag verder of vraag vrijblijvend een inspectie aan.


De website www.vanlierop.nl gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.Accepteren Meer informatie