Enorm handig zo’n balk

De hijsbalk wordt bij Amsterdamse huizen geregeld onklaar gemaakt. Bij slecht onderhoud kan gebruik gevaarlijk zijn, jammer van de verhuistraditie. Deze is door onze vakman Marco Brunt gerestaureerd. Prachtig behoud van het aanzicht, klaar en veilig voor een eventuele verhuizing. Een project van Technisch adviseur Corné Vink.

Een onbruikbare hanenbalk betekent dat de bewoners gebruik moeten maken van een verhuislift voor het verplaatsen van goederen die via de trap de woningen niet kunnen bereiken. Deze kosten kunnen aardig oplopen. En een lift kan niet overal bij. Dan is het soms nodig om vergunningen te regelen of parkeerplekken te reserveren.

Er dreigt daarmee een einde te komen aan iets wat in vele ogen een typische Amsterdamse traditie is: het verhuizen van grote objecten met behulp van hijsbalken. De balken zijn enorm handig. Ze doken voor het eerst op in de zeventiende eeuw, de tijd dat Amsterdam groeide en bloeide. Omdat ruimte schaars was, bouwde men smalle huizen waardoor het trappenhuis er soms bekaaid vanaf kwam. Om toch grote dingen naar boven te kunnen krijgen, deed de hanenbalk zijn intrede. Typisch Amsterdams is het verschijnsel zeker niet. Je ziet ze in veel meer steden, zowel in Nederland als daarbuiten. En je komt ze tegen in alle Hanzesteden. Maar Amsterdam heeft er wel heel veel. Omdat ze bepalend zijn voor het stadsgezicht van Amsterdam is restauratie een prachtige oplossing.

Nieuws

Over ons

Historie

Projecten

Referenties

WKA

Vacatures

Privacyverklaring

Cookies

Brochure

FAQ

Veiligheid en kwaliteit

  • Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven
  • FSC
  • ISO 9001 VCA
  • KOMO
  • Keurmerk Plaagdier Management
  • Stichting Restauratiekwaliteit Monumentenzorg