Inspectie van de afgeknotte Oude Liermolen in De Lier

Robbert Haasnoot – technisch adviseur bij Van Lierop: ‘In dit mooie rijksmonument gaan we binnenkort aan de slag met balkherstel aan de hand van epoxytechnieken’.

 

Deze molen is een voormalige poldermolen. De stenen grondzeiler werd in 1717 aan de Laan van Adrichem gebouwd, ter vervanging van de eerdere wipmolen of achtkante bovenkruier uit 1595. Het was de derde molen op deze plaats. De Oude Liermolen bemaalde samen met een tweede molen de Oude Lierpolder. In 1929 kwam een einde aan de windbemaling. De molen werd onttakeld en de romp geschikt gemaakt als behuizing voor een stationaire motor. Deze motor drijft een vijzel aan die water ca. 1,5 m opvoert.

 

Sinds 1977 is het gemaal eigendom van het Hoogheemraadschap van Delfland, dat het nog tientallen jaren gebruikte als reservegemaal voor de polder. De motor uit 1929 staat nog steeds in de molenromp. Het gemaal is nog steeds maalvaardig en kan eventueel worden ingezet. Het geheel is een rijksmonument.

 

Nieuws

Bedrijfsprofiel

Historie

Projecten

Referenties

WKA

Vacatures

Privacyverklaring

Cookies

Brochure

FAQ

Veiligheid en kwaliteit

  • Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven
  • FSC
  • ISO 9001 VCA
  • KOMO
  • Keurmerk Plaagdier Management
  • Stichting Restauratiekwaliteit Monumentenzorg

De website www.vanlierop.nl gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.Accepteren Meer informatie