Ons familiebedrijf van toen naar nu

Op 15 Mei 1961 startte, de toen 55 jarige Jan van Lierop (1e generatie) met 20 jaar ervaring een eenmanszaak in het bestrijden van ongedierte in Alphen aan den Rijn. Hij liet al snel de muizen- en kakkerlakkenbestrijding voor wat het was en richtte zich op de bestrijding van houtaantastende insecten en de oorzaken daarvan in gebouwen. Toen Jan van Lierop het familiebedrijf startte vanuit twee garageboxen te Alphen aan den Rijn, had hij nooit kunnen hopen dat 60 jaar later een bloeiend bedrijf zou bestaan met 35 medewerkers. Twee jaar na de oprichting en hard werken is in 1963 zijn zoon Roland van Lierop (2e generatie) in de zaak gekomen. Zijn taak was met name acquisitie en zorgen voor meer naamsbekendheid. Zo ging Roland het eerste jaar op zijn Batavus brommer naar potentiële klanten in het hele land en sliep in kloosters en herbergen op zijn vaak meerdaagse tochten. Het resulteerde uiteindelijk in meer klanten en meer omzet waardoor de brommer vervangen kon worden voor een luxe Volkswagen en een Volkswagen bestelbus zodat de eerste medewerkers in de uitvoering konden worden aangenomen om de binnengehaalde orders ten uitvoer te brengen. Roland werd medeaandeelhouder en Firma Van Lierop werd Firma Van Lierop & Zn. Roland nam het bedrijf in 1974 over van vader Jan, die nog wel administratief werk blijft doen en de firma Van Lierop wordt Van Lierop en Zn. B.V. Het ging goed met het familiebedrijf en in 1974 kwam ook de tweede zoon Piet van Lierop in de zaak. Het groeiende bedrijf verhuisde in 1976 binnen Alphen aan den Rijn naar een nieuw industrieterrein.

 

De jaren 80

Inmiddels is het 1980 en oprichter Jan van Lierop verlaat op 75 jarige leeftijd het bedrijf. Er vonden in de jaren 80 veel ontwikkelingen plaats. Zo werd het diensten pakket uitgebreid met zwambestrijding, optrekkend vochtbestrijding, en gevelimpregnering. Ook werd de voor die tijd in Nederland nog onbekende houtinjectietechniek exclusief geïntroduceerd in Nederland. In 1984 werd de vestiging Heerhugowaard opgestart met Chris Thiel de zwager van Roland en Piet. Het bedrijf ontwikkelde zich verder en in 1992 besloten Roland en Piet om samen het bedrijf te gaan runnen. Zij doopten de bedrijfsnaam om naar van Lierop Impregneerbedrijven B.V. Na verloop van jaren kwam er in Alphen aan den Rijn wederom versterking uit familiekring. In 1993 kwam Guus, de oudste zoon van Roland als eerste van de derde generatie in het bedrijf, twee jaar later gevolgd door zoon Bart. Mede gedreven door de toenemende concurrentie werd in 1994 besloten om houtrestauratie met epoxytechniek als dienst te gaan ontwikkelen. Door de combinatie van zowel onderzoek, conservering als restauratie kon Van Lierop zich onderscheiden van anderen waardoor zij nog sterker als partner van restauratieaannemers kwamen te staan. Deze combinatie houtrestauratie/houtconservering zou uitgroeien tot een van de pijlers van het bedrijf. In 2002 nam Roland op 60 jarige leeftijd afscheid van het bedrijf en werd Piet algemeen directeur. Guus werd mededirecteur om Piet de nodige technische ondersteuning te bieden. Sinds het nieuwe millennium is de markt aan verandering onderhevig en komt het accent steeds meer te liggen op duurzaam bestrijden met milieuvriendelijke middelen. Door Europese regelgeving verdwijnen door harmonisering ook steeds meer bestrijdingsmiddelen van de markt. Gelukkig zagen wij deze tendens reeds eind jaren 90 aankomen en zijn we tijdig begonnen met het zelf ontwikkelen van nieuwe technieken. Ook werden verschillende certificeringen behaald.

2000 tot heden

De investeringen in nieuwe technieken en ontwikkelingen ten aanzien van alternatieve bestrijdingsmethoden hebben door de jaren heen milieuvriendelijke bestrijding technieken opgeleverd zoals Zuurstofarme luchtmethode (2002, eigen ontwikkeling), Hete luchtmethode met warmte wisselaars (2006, deels eigen ontwikkeling) en Microgolven techniek (2008, marktintroductie in Nederland). Daarnaast zijn wij in 2003 begonnen met het verder professionaliseren van de houtonderzoeksafdeling. Dit om naar de toekomst toe beter in te kunnen spelen op de tendens van duurzaam beheer van historische gebouwen. In 2006 heeft Piet op 60-jarige leeftijd een stap terug gezet en is Guus algemeen directeur geworden totdat in 2010 Bart tot de directie toetrad. Sinds 2010 is het bedrijf geheel in handen van de derde generatie. Inmiddels is Van Lierop een begrip in de restauratie- en renovatiewereld op het gebied van onderzoek, bestrijding, constructief houtherstel met epoxytechniek en haar hardgroeiende dienst vochtwering in kelders en souterrains.

Net als de voorgaande jaren zijn wij als bedrijf volop in beweging. Met trots kijken wij terug op 60 jaar ontwikkeling van ons mooie familiebedrijf. Onze dank gaat uit naar Opa Jan, overige familieleden, alle werknemers van vandaag maar ook uit het verleden. Veel dank aan het vertrouwen die klanten en leveranciers tot de dag van vandaag in ons hebben.