Roland van Lierop op acquisitiebrommer

De historie van ons familiebedrijf

Op 15 Mei 1961 startte, de toen 55 jarige Jan van Lierop (1e generatie) met 20 jaar ervaring een eenmanszaak in het bestrijden van ongedierte in Alphen aan den Rijn. Hij liet al snel de muizen- en kakkerlakkenbestrijding voor wat het was en richtte zich op de bestrijding van houtaantastende insecten en de oorzaken daarvan in gebouwen. Toen Jan van Lierop het familiebedrijf startte vanuit twee garageboxen te Alphen aan den Rijn had hij nooit kunnen bevroeden dat 50 jaar later een bloeiend bedrijf zou bestaan met 50 medewerkers werkend vanuit 6 vestigingen door geheel Nederland en België. Twee jaar na de oprichting en hard werken is in 1963 zijn zoon Roland van Lierop (2e generatie) in de zaak gekomen. Zijn taak was met name uitbreiding van werkgebied bewerkstelligen door het doen van acquisitie en zorgen voor meer naamsbekendheid. Zo ging Roland het eerste jaar op zijn Batavus brommer naar potentiële klanten in het hele land en sliep in kloosters en herbergen op zijn vaak meerdaagse tochten. Het resulteerde uiteindelijk in meer klanten en meer omzet waardoor de brommer vervangen kon worden voor een luxe Volkswagen en een Volkswagen bestelbus zodat de eerste medewerkers in de uitvoering konden worden aangenomen om de binnengehaalde orders ten uitvoer te brengen. Roland werd medeaandeelhouder en Firma Van Lierop werd Firma Van Lierop & Zn. Roland nam het bedrijf in 1974 over van vader Jan, die nog wel administratief werk blijft doen en de firma Van Lierop wordt Van Lierop en Zn. B.V. Het ging goed met het familiebedrijf en in 1974 kwam ook de tweede zoon Piet van Lierop in de zaak. Het groeiende bedrijf verhuisde in 1976 binnen Alphen aan den Rijn naar een nieuw industrieterrein en in 1979 werd zelfs uitbreiding naar het zuiden gerealiseerd door het opstarten van een tweede vestiging in het Brabantse Liempde. Broer Piet verhuisde met z’n gezin naar Liempde om daar de zuidelijke vestiging van Van Lierop verder te ontwikkelen.

De jaren 80

Inmiddels is het 1980 en oprichter Jan van Lierop verlaat op 75 jarige leeftijd het bedrijf. Er vonden in de jaren 80 veel ontwikkelingen plaats. Zo werd het diensten pakket uitgebreid met zwambestrijding, optrekkend vochtbestrijding, en gevelimpregnering . Ook werd de voor die tijd in Nederland nog onbekende houtinjectietechniek exclusief geïntroduceerd in Nederland. In 1984 werd de vestiging Heerhugowaard opgestart met Chris Thiel de zwager van Roland en Piet. Het bedrijf ontwikkelde zich verder en in 1992 besloten Roland en Piet om samen het bedrijf te gaan runnen. Zij doopten de bedrijfsnaam om naar van Lierop Impregneerbedrijven B.V. Na verloop van jaren kwam er in Alphen aan den Rijn wederom versterking uit familiekring. In 1993 kwam Guus, de oudste zoon van Roland als eerste van de derde generatie in het bedrijf, twee jaar later gevolgd door zoon Bart. Mede gedreven door de toenemende concurrentie werd in 1994 besloten om houtrestauratie met epoxytechniek als dienst te gaan ontwikkelen. Door de combinatie van zowel onderzoek, conservering als restauratie kon Van Lierop zich onderscheiden van anderen waardoor zij nog sterker als partner van restauratieaannemers kwamen te staan. Deze combinatie houtrestauratie/houtconservering zou uitgroeien tot een van de pijlers van het bedrijf. Nieuwe vestigingen Assen en Echt volgden in de jaren 90. In 1996 kreeg Piet in het zuiden ook versterking uit familiekring, zijn oudste zoon Michel kwam in de zaak, later gevolgd door zoon Michon. In 2002 nam Roland op 60 jarige leeftijd afscheid van het bedrijf en werd Piet algemeen directeur. Guus werd mededirecteur om Piet de nodige technische ondersteuning te bieden. Sinds het nieuwe millennium is de markt aan verandering onderhevig en komt het accent steeds meer te liggen op duurzaam bestrijden met milieuvriendelijke middelen. Door Europese regelgeving verdwijnen door harmonisering ook steeds meer bestrijdingsmiddelen van de markt. Gelukkig zagen wij deze tendens reeds eind jaren 90 aankomen en zijn we tijdig begonnen met het zelf ontwikkelen van nieuwe technieken. Ook werd in binnen en buitenland gezocht naar goede alternatieven. Daarnaast zijn wij nog steeds erg trots dat we in 1998 als eerste bedrijf in de branche zowel Iso-9002-, VCA*- en KOMO gecertificeerd waren.

2000 tot heden

De investeringen in nieuwe technieken en ontwikkelingen ten aanzien van alternatieve bestrijdingsmethoden hebben door de jaren heen milieuvriendelijke bestrijding technieken opgeleverd zoals Zuurstofarme luchtmethode (2002, eigen ontwikkeling), Hete luchtmethode met warmte wisselaars (2006, deels eigen ontwikkeling) en Microgolven techniek (2008, marktintroductie in Nederland). Daarnaast zijn wij in 2003 begonnen met het verder professionaliseren van de houtonderzoeksafdeling. Dit om naar de toekomst toe beter in te kunnen spelen op de tendens van duurzaam beheer van historische gebouwen. Dit resulteerde in onderzoeksbureau De Houtarts. Ook in 2003 werd onze eerste buitenlandse vestiging Mechelen (B) geopend. Wij zijn sindsdien in België geregistreerd en erkend aannemer. In 2006 heeft Piet op 60-jarige leeftijd een stap terug gezet en is Guus algemeen directeur geworden totdat in 2010 Bart, Michel en Michon ook tot de directie toetraden. Sinds 2010 is het bedrijf geheel in handen van de derde generatie. Bart van Lierop is Directeur in regio Noord vanuit de vestiging Alphen aan den Rijn en hetzelfde doen Michel en Michon voor de regio Zuid, vanuit de vestiging Boxtel. Inmiddels is Van Lierop een begrip in de restauratie- en renovatiewereld op het gebied van onderzoek, bestrijding, constructief houtherstel met epoxytechniek en vochtwering. De afgelopen jaren die in het teken stonden van de recessie hebben wij goed kunnen doorstaan, mede dankzij onze trouwe klantenkring maar vooral ook door goed te kijken naar onze interne kostenstructuur, het dienstenpakket af te stemmen op de vraag uit de markt en de service te verbeteren.

Wij zijn dan ook optimistisch over de toekomst want er is altijd plek voor een duurzame onderneming die beschikt over kennis en kunde m.b.t. restauratie en conservering van de historische houtconstructies binnen ons cultureel erfgoed. Met trots kijken wij terug op 55 jaar ontwikkeling en het ontstaan van ons mooie familiebedrijf.

Veel dank gaat natuurlijk uit naar de grondleggers van het bedrijf Opa Jan, en onze vaders Roland en Piet. Zij hebben ons geleerd verantwoord te ondernemen, waardoor wij nu een bloeiend bedrijf hebben. Ook gaat onze dank uit naar al onze medewerkers en betrouwbare leveranciers die door de jaren heen samen met ons het bedrijf hebben gebracht tot waar het nu is.

De website www.vanlierop.nl gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.Accepteren Meer informatie