Zwambestrijding

Zwambestrijding ofwel bestrijden van Huiszwam, Kelderzwam in hout- en muurwerk. De grootste vijand van onze gebouwen is ongetwijfeld vocht. Een direct gevolg van aanwezigheid van vocht in de houtconstructie van een gebouw is zwamaantasting. Vloerherstel, geheel of gedeeltelijk vervangen van vloerbalken en vloerhout is vaak noodzakelijk voor goede zwambestrijding. Wij zijn tevens gespecialiseerd in zwambestrijding in (rijks)monumenten. Voor het verhelpen en bestrijden van zwammen, kunt u het beste een specialist inschakelen.

Waarom Van Lierop inschakelen:

 • Vakkundige inspectie.
 • Meer dan 60 jaar ervaring in het bestrijden van zwam.
 • Van deskundig advies door vakpersoneel tot complete uitvoering.
 • Duurzame oplossingen en gebruik van hoogwaardige materialen.
 • ​Meerjarige garanties.

Waarom is zwambestrijding nodig?

Zwam tast hout aan dat al enige tijd vochtig is en veroorzaakt houtrot, waardoor de constructie binnen afzienbare tijd ernstig kan verzwakken. De Huiszwam is bijvoorbeeld in staat om binnen een half jaar de draagkracht van een vloer met 50% te verminderen. Zwam groeit niet alleen op en in hout, maar ook over en door muren heen. Huiszwam baant zich een weg door de metselmortel heen en kan zo ook naast gelegen panden aantasten. Iedere zwamsoort heeft zijn specifieke kenmerken en eigenschappen en dat vraagt om een specifieke aanpak van zwambestrijding.

Zwambestrijding door de specialist, hoe gaat dit in zijn werk?

Zwambestrijding begint met het verwijderen van het door zwam aangetaste houtwerk. Dit dient tot 1 meter voorbij het aangetaste deel van de constructie te gebeuren. Van de muurgedeelten waarop schimmeldraden en schimmelstrengen van de zwam voorkomen, verwijderen we de pleisterlagen omdat hierachter ook de zwam draden kunnen voortwoekeren. Het aangetaste muurwerk wordt met een gasbrander schoongebrand, voegen uitgekrabd en vervolgens besproeid met een zwambestrijdingsmiddel op waterbasis.

Ernstige zwamaantasting verhelpen wij door het muurwerk via een aangebracht boorgatenpatroon te injecteren, om zo ook de inwendige zwamdraden te bereiken. Het bestaande en nieuw in te brengen houtwerk wordt preventief behandeld tegen zwamaantasting door middel van een oppervlaktebehandeling. In het geval van kruipruimtes, verwijderen we met zwamsporen besmet zand uit de kruipruimte en vervangen dit met schoon zand. Deze nieuwe bodemafsluiting behandelen wij tegen zwamaantasting. Niet aangetaste balkkoppen worden preventief geïnjecteerd. Van Lierop geeft een meerjarige garantie op zwambestrijding.

Wij informeren u graag verder of vraag een inspectie aan.
 


Veiligheid en kwaliteit

 • Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven
 • FSC
 • ISO 9001 VCA
 • KOMO
 • Keurmerk Plaagdier Management
 • Stichting Restauratiekwaliteit Monumentenzorg

De website www.vanlierop.nl gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.Accepteren Meer informatie