Aantasting eikenhout door bonte knaagkever

Bestrijding van Houtworm, Huisboktor, Bonte knaagkever en Spinthoutkever

Een van de vele manieren waarop hout ziek kan worden is door aantasting van insecten zoals de Houtworm of de Huisboktor. Houtaantastende insecten kunnen we onderverdelen in nathoutboorders en drooghoutboorders. Het zijn voornamelijk de drooghoutboorders, die in (monumentale)gebouwen, woningen en museale voorwerpen schade kunnen aanrichten. 

 • Gratis inspectie en vrijblijvende offerte  *vraag naar de voorwaarden
 • Meer dan 55 jaar ervaring.
 • Van deskundig advies door vakpersoneel tot complete uitvoering.
 • Tijdig ingrijpen voorkomt grotere schade aan houtwerk.
 • Duurzame oplossingen en gebruik van hoogwaardige materialen.
 • ​Meerjarige garanties.

Houtaantastende insecten

De meest voorkomende houtaantastende insecten zijn de Houtworm, Bonte knaagkever, Huisboktor en Spinthoutkever. De levenscyclus van deze houtaantastende insecten is als volgt: paring - eitje - larve - pop - kever. De duur van de levenscyclus is afhankelijk van het soort insect en varieert van 1 tot 12 jaar. Het zijn de larven van de insecten die de meeste schade aan het hout veroorzaken. Kenmerkend voor houtaantasting door bijvoorbeeld de Houtworm zijn de uitvliegopeningen in het hout, de hoopjes zaagsel, ook wel boormeel genoemd en de kevers die tijdens de uitvliegperiode in de ruimte worden aangetroffen.

Behandelmethoden en werkwijze

In de meeste gevallen is een oppervlakte behandeling van het houtwerk met een bestrijdingsvloeistof afdoende. Voordat we houtwerk kunnen bespuiten moet het voldoende stofvrij worden gemaakt. Een schoon oppervlak garandeert een optimale opname van de bestrijdingsvloeistof. Afwerklagen zoals verf kunnen we door middel van houtstralen met een granulaat verwijderen. Ernstig aangetast spinthout verwijderen we ook. Met injectietechnieken bestrijden we met name de Grote houtworm en ernstige Huisboktor aantastingen. Houtwerk dat voorzien is van afwerklagen zoals verf of was komen voor injectie in aanmerking. Om het houtwerk te kunnen injecteren worden in het houtwerk van grotere doorsnede injectoren geplaatst. Daarmee injecteren we de bestrijdingsvloeistof onder druk tot in de kern van het hout. Van Lierop geeft een meerjarige schriftelijke garantie op de bestrijding van houtinsecten.

Wij informeren u graag verder of vraag vrijblijvend een *inspectie aan.
*vraag ons naar de voorwaarden voor een gratis inspectie


Veiligheid en kwaliteit

 • Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven
 • FSC
 • ISO 9001 VCA
 • KOMO
 • Keurmerk Plaagdier Management

De website www.vanlierop.nl gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.Accepteren Meer informatie